زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

اسامی سوره سجده





نام‌های دیگر سوره سجده از اسامی سوره سجده است.


۱ - شرح نامهای سوره سجده



سوره سجده نام‌های دیگری نیز به شرح ذیل دارد:

۱.۱ - مضاجع


«مضاجع» جمع « مضجع » به معنای محل استراحت و خواب یا رختخواب است. این واژه در آیه ۱۶ سوره سجده به کار رفته است: (تتجافی جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا وطمعا ومما رزقناهم ینفقون)؛ «پهلوهایشان از خوابگاهها جدا می‌گردد و پروردگارشان را از روی بیم و طمع می‌خوانند و از آنچه روزیشان داده‌ایم انفاق می‌کنند».
این آیه درباره کسانی است که برای نماز شب و راز و نیاز از بستر برمی خیزند. از آن جا که این عمل، خالصانه‌ترین و عاشقانه‌ترین اعمال است که در این آیه بیان شده، واژه «مضاجع» به عنوان نام سوره سجده انتخاب شده است.

۱.۲ - سجده لقمان و الم سجده


این سوره یکی از چهار سوره عزائم و مشتمل بر سجده واجب است. برای فرق گذاشتن میان این سوره که نام غیرمشهور آن «سجده لقمان» یا «الم سجده» است و سوره فصلت که نام غیرمشهور آن «سجده» و یا « حم سجده » است، اولی را به دلیل همجواری با سوره لقمان، «سجده لقمان» یا «الم سجده» خوانده‌اند، و از سوره فصلت با نام «حم سجده» یاد می‌کنند.

۱.۳ - الم تنزیل


این سوره با حروف مقطعه «الم» آغاز و با بیان عظمت قرآن به وصف (تنزیل الکتاب لا ریب فیه من رب العالمین)؛ «نازل شدن این کتاب که هیچ‌جای شک در آن نیست از طرف پروردگار جهانهاست» ادامه یافته است؛ لذا به سوره «الم تنزیل» نامگذاری شده است.

۱.۴ - جرز


«جرز» که جمع آن «اجراز» است، به زمین‌های کویری و بی‌آب و علف یا زمین‌هایی گفته می‌شود که علف‌ها و نباتات روی آن خورده و صاف شده است.
واژه «جرز» در آیه ۲۷ این سوره آمده است: (اولم یروا انا نسوق الماء الی الارض الجرز فنخرج به زرعا…)؛ «آیا ننگریسته‌اند که ما باران را به سوی زمین بایر می‌رانیم و به وسیله آن کشته‌ای را برمی آوریم». به مناسبت اشاره آیه به قدرت الهی در زنده کردن زمین‌های خشک ، سوره به نام «جرز» نامیده شد.
[۴] رامیار، محمود، تاریخ قرآن، ص۵۸۵.


۲ - پانویس


 
۱. سوره سجده/۳۲، آیه۱۶.    .
۲. سوره سجده/۳۲، آیه۲۷.    .
۳. فیروز آبادی، محمد بن یعقوب، بصائر ذوی التمییز فی لطائف الکتاب العزیز، ج۱، ص۳۷۳.    
۴. رامیار، محمود، تاریخ قرآن، ص۵۸۵.
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۷، ص۱۰۳.    
۶. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۹۴.    


۳ - منبع



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «اسامی سوره سجده».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.